torstai 20. marraskuuta 2014

Päiväkoti vierailu ja uimista

Heipsan!
Torstaina otettiin aamulla paikallis bussi ja mentiin Reykajnesbaerissa olevaan päiväkotiin vierailulle. Pakko kehua Islannin julkista liikennettä! Täällä kaupungin sisäiset bussit ovat ilmaisia ja muutenkin julkinen liikenne halpaa. Suomeen sama systeemi!


Päiväkodissa saimme lämpimän ja iloisen vastaanoton. Ilmapiiri oli todella viihtyisä ja mukava. Päiväkodin johtaja kertoi meille aluksi paljon päiväkodin historiasta ja systeemistä. Kyseisessä päiväkodissa on 139 lasta. Siellä on neljä osastoa joissa tytöt ja pojat ovat eri ryhmissä. Tytöillä ja pojilla ovat kuitenkin joka päivä yhteistä toimintaa. Tämä oli mielenkiintoinen ja erilainen järjestely. 
Johtaja kertoi että näitä kyseisiä päiväkoteja, jossa on sukupuolisensitiivisyys ja samat käytännöt, niin on Reykjanesbaerissa ja Reykajvikissa. Myös Tanskassa sekä afrikassa Tansaniassa löytyy näitä päiväkoteja. Johtaja kertoi meille, että afrikassa päiväkodissa ovat orpoja lapsia, ja heistä pidetään muutenkin huolta. Esim annetaan rokotuksia ja tehdään terveystarkastuksia. Oli todella mielenkiintoista kuulla ja nähdä miten lasten päivähoito toimii Islannissa. Johtaja näytti meille paikkoja ja kertoi, että päiväkodissa on erityisopettajia ja huone, jonne voi lapsi sekä erityisopettaja kokoontua. Huoneen tila oli kuitenkin nimitetty värien mukaan, koska he eivät halua käyttää sanaa "erityinen", koska johtajan sanojen mukaan "jokainen on erilainen, ja jokaisilla on jotain erityistarpeita. Täällä jokainen lapsi saa olla sellainen kuin on!". Tämä kuulosti todella hyvältä! :) Päiväkodissa on myös käytössä 6 viikon periodit, jolloin on aina yksi tietty teema. Tällä hetkellä siellä oli muiden kunnioittaminen ja huomioon ottaminen.


Me oppilaat jakaannuimme aamu kahvittelun  ja paikkojen esittelyn jälkeen parien ja yhden lastentarhaopettajan kanssa eri osastoille ja seurasimme päivän ohjelmaa muutaman tunnin ajan ja autoimme lapsia muunmuassa pukemisessa. Minä ja Eveliina menimme ensin 2,5-4vuotiaiden tyttöjen kanssa askartelemaan Joulukoristeita. Lastentarhanopettaja kertoi, että he olivat aikaisemmin viikolla leikanneet appelsiineista siivuja, kuivattaneet niitä muutaman päivän, koristelleet kimalleliimalla, ja nyt lapset rupesivat harjoittelemaan neulan ja langan käyttöä, ja tekivät koristeisiin nauhat, joiden avulla koristeet saa joulukuuseen kiinni. Ryhmänaikana lastentarhanopettaja kertoi, että päiväkodissa käy neljästivuodessa, aina kahden viikon ajan Englannin kielen opettaja opettamassa kaksivuotta täyttäneille ja vanhemmille Englantia. Monet lapset osasivat sanoa englanniksi "Hei" sekä "Minun nimeni on...". Myös joka viikko opettajat opettavat lapsille uuden aakkosen, ja keksivät lauluja ja esimerkiksi eläimiä jotka alkavat sillä kirjaimella. Opettajamme kertoi, että suurinosa osaa jo lukea kun aloittaa koulun näiden aakkosten opettelun myötä.


Askartelu pajan jälkeen oli "hedelmähetki". Menimme kaikki patjoille syömään hedelmiä. Oli niin suloista kun jokaisella oli oma vuoro milloin sai ottaa lisää, ja jokainen noudatti ja kunnioitti sääntöjä! 


Tämän jälkeen lapsilla oli puolen tunnin vapaa leikkihetki. He saivat valita monista eri vaihtoehdoista, että mitä haluavat tehdä. Vaihtoehtoina oli vesileikkejä, piirtämistä, muovailuvahoilla askartelua, palikoiden kasaamista sekä maalausta. Leluillakin oli mahdollista leikkiä. 


Enempää päivän rutiineista emme ehtineet nähdä, koska meillä oli koululla vielä oppitunteja. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä koko päivän aikataulu. Mä sain tuolta itse ainakin hyviä ideoita tulevaa työssäoppimista varten :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti