keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Islantilaisten joulu

Koulussa, jossa olemme kulttuurivaihdon ajan, ei ole normaalia koulua joulukuussa. Joulukuun alussa on kokeita kahdella ensimmäisellä viikolla. Se on siis koekuukausi samoin kuin toukokuu. Muulloin kuin joulu ja toukokuussa ei ole kokeita.
Jouluperinnekin on hyvin erilainen, lapset saavat pieniä lahjoja 13:n päivän ajan ikkunalaudalle nostettuihin kenkiinsä. Kiltit lapset saavat karkkia, pieniä leluja tms. tuhmat lapset taas saavat haisevan perunan.
Kansantarun mukaan joululahjat ovat peräisin 13:lta joulupukilta. Suomeksi heidän nimensä ovat: Puujalka, Kanavakaveri, Pätkä, Lusikannuolija, Purkinsyöjä, Kattilannuolija, Ovenpaiskoja, Juustonsäilyttäjä, Makkarankoukuttaja, Ikkunastakurkkija, Haisunenä, Lihankoukuttaja ja Kynttilännappaaja. Joulupukit olivat ennen pahantahtoisempia kuin nykyään. Heidän lisäkseen taruihin kuuluu heidän äitinsä Grýla joka on puoliksi peikko ja puoleksi eläin. Hän nappaa tuhmat lapset ja keittää ne padassaan, mutta hänen täytyy päästää heidät vapaiksi jos he katuvat. Joulupukkien isä on grýlan kolmas aviomies ja hänen sanotaan olevan laiska ja typerä. Pereellä on myös lemmikki: joulukissa, hän syö suihinsa kaikki jotka eivät saa joululahjaksi jotakin uutta vaatetta. Koko perhe asuu vuorilla mutta he tulevat sieltä alas jouluna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti